تحول جدی در بخش کشاورزی با استفاده از فناوری نانو ممکن می شود

تهران – ایرنا – رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: در کمیته فناوری نانو به دنبال دستیابی به تحولی جدی در زمینه استفاده از فناوری نانو در وزارتخانه و بخش کشاورزی کشور هستیم.


به گزارش روز شنبه ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، « سید مجتبی خیام‌نکویی» در نشست مشترک کمیته فناوری نانو وزارت جهادکشاورزی و ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، با بیان این که برای تحقق این هدف باید در حوزه معاونین و روسای موسسات و سازمان‌های وزارت جهاد کشاورزی گفتمان‌سازی صورت گیرد، اظهارداشت: از جمله اقدامات کمیته نانو وزارت جهاد کشاورزی طی مدت کوتاه فعالیت آن، تهیه نسخه اولیه سند راهبردی و اجرایی کمیته راهبردی فناوری نانو است که پس از اعمال نظرات و پیشنهادهای ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در شورای معاونین وزارت جهاد کشاورزی ارائه و سپس برای ابلاغ در سطح کشور به وزیر جهادکشاورزی تقدیم می‌شود.


 رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تصریح کرد: این سند باید شامل نظرات کمیته نانو و ستاد ویژه توسعه فناوری نانو باشد.


وی  ادامه داد: همچنین این کمیته در نظر دارد کمیته‌های استانی فناوری نانو را تشکیل دهد و رئیس سازمان جهاد کشاورزی هر استان به عنوان رئیس کمیته فناوری نانو استانی و رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان به عنوان نایب رئیس و دبیر کمیته استانی انتخاب خواهند شد تا بتوان از ظرفیت‌های استانی در جهت رسوخ فناوری نانو در حوزه کشاورزی در راستای حل مشکلات بخش کشاورزی و افزایش و کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی استفاده کرد.


خیام نکویی ضمن اعلام آمادگی وزارت جهاد کشاورزی جهت نظارت بر بزرگترین گلخانه در ایران، پیشنهاد کرد: زیرساخت‌ها باید فراهم شود تا از فناوری مانند نانو حباب به عنوان یک الگو در کشاورزی استفاده کرد.


وی با تاکید بر ضرورت بهره‌مندی از الگوهایی که چارچوبی مشخص با سطوح و طبقات مختلف داشته باشند، آمادگی کمیته فناوری نانو جهت برگزاری جلسه‌ای با حضور نمایندگان ستاد نانو و کمیته و دو، سه گلخانه‌داران بزرگ مانند گلخانه آستان قدس رضوی را اعلام کرد.


معاون وزیر جهادکشاورزی ادامه داد: اگر در چند گلخانه نتایج خوب با بازه و راندمان اقتصادی بالا دیده شد ترویج این تکنولوژی با سرعت بالایی صورت خواهد گرفت.


افزایش ۱۷ درصدی بهره‌وری با استفاده از نانوحباب در گلخانه‌ها


« سعید سرکار» دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو نیز ضمن اشاره به تاکید ویژه مقام معظم رهبری به ضرورت استفاده از فناوری نانو در حوزه کشاورزی گفت: با توجه به شرایط دولت جدید و نوع نگاه و مطالبات رهبری در استفاده از فناوری نانو در حوزه کشاورزی، گفت: وزارت جهاد کشاورزی باید به گونه‌ای عمل کند که بتواند یک یا دو طرح قابل ارائه در راستای حل مشکلات بخش کشاورزی برای ارائه به مردم و مقام معظم رهبری داشته باشد.


وی ادامه داد: استفاده از نانوحباب در گلخانه‌ها از جمله زمینه‌های قابل توجه در زمینه کاربرد فناوری نانو در بخش کشاورزی است.


وی خاطرنشان کرد: استفاده از نانوحباب موجب افزایش ۱۷ درصدی بهره‌وری در گلخانه‌ها و افزایش ۴۰ درصدی ارزش غذایی محصول می‌شود که با توجه به تاثیر کمی و کیفی قابل توجه آن می‌تواند به عنوان فناوری‌ کاملا اقتصادی، حمایت بخش خصوصی را جلب کند.


دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو همچنین تاکید کرد؛ باید توجه کنیم که چه سیاستی را به کار ببریم تا این تکنولوژی در گلخانه‌های کشور فراگیر شود و جامعه کشاورزی از مزایای اقتصادی آن بهره‌مند شوند.


سرکار  ضمن اعلام آمادگی جهت همکاری با کمیته فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی بر اهمیت الگوسازی در این زمینه اشاره کرد و گفت: باید یک الگوی مشخص را نهایی کرده و سپس از آن الگو برای شاخه‌های مختلف کشاورزی استفاده کنیم.


دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با بیان این که اولین خواسته ۹۰ درصد کشورهایی که با ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در تعامل هستند در حوزه کشاورزی است، گفت: اگر بتوانیم نانوحباب را در ۵۰ شرکت توسعه دهیم، سود اقتصادی بالایی برای کشور خواهد داشت که لازمه آن این است که حداقل این فناوری در ۵۰ تا ۶۰ گلخانه در کشور استفاده شده و میزان رضایت، سود مالی و ارزش اقتصادی بالای آن مشخص و ارائه شود.


سرکار همچنین در خصوص سند به کمی و هدفمند بودن آن و ماهیت حمایتی و تسریع‌کنندگی آن در راستای حل مشکلات بخش کشاورزی اشاره و اضافه کرد: اگر یک سری برنامه با الگو و نوع همکاری مشخص و همچنین نمونه کارهای ارزشمند انجام شده، تهیه و ارایه شود بسیار تاثیرگذار خواهد بود.


وی برگزاری این جلسه را بسیار مفید ارزیابی و تاکید کرد که سند راهبردی و اجرایی کمیته نانو وزارت جهاد کشاورزی باید تا پایان اسفند ماه جاری نهایی و ابلاغ شود.


« نجیمی» مدیر کارگروه صنعت ستاد ویژه توسعه فناوری نانو؛ آب، افزایش بهره‌وری و کاهش ضایعات را سه موضوع مهم بخش کشاورزی عنوان کرد و افزود: در سند باید هدف‌گذاری زمانی و عددی مشخصی وجود داشته باشد.


وی با اشاره به اینکه کمیته نانو وظیفه صدور مجوز را ندارد بلکه یک نهاد کمک کننده است، خاطرنشان کرد: یک مشکل مهم در کشور ما عدم پذیرش ساختارهای جدید است که امیدواریم در امر صدور مجوزها، ساختار موجود اصلاح شود.


« داوودی»  عضو هیات علمی و سرپرست بخش نانوتکنولوژی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی هم در این نشست با اشاره به پتانسیل بالای بخش نانوتکنولوژی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، معاونت ترویج سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی را یک بخش مهم و تاثیرگذار در امر رسوخ فناوری نانو در کشاورزی در کشور دانست.


« جهانشاهی » رییس و دبیر کمیته فناوری نانو وزارت جهادکشاورزی در ادامه این نشست ضمن اشاره به نانوحباب به عنوان یک مدل خوب و موفق افزود: جلساتی را با آقای نجیمی برگزار خواهیم کرد تا سند راهبردی و اجرایی و شیوه نامه فناوری نانو که مورد تایید کمیته و ستاد باشد تهیه و جهت ابلاغ به وزیر جهاد کشاورزی ارائه شود.


در این نشست همچنین مقرر شد که طی دو هفته آینده جلساتی با مدیران تعدادی از شرکت‌ها برگزار و نتایج آن در جلسه‌ای که با حضور دبیر کمیته نانو وزارت جهاد کشاورزی و رئیس کارگروه صنعت ستاد برگزار می‌شود، ارایه شود.


مطالب مرتبط